EEK
EST

left Kõik uudised

eek.ee
Eesti Ettevõtluskõrgkooli Mainor aastapäevaaktus: riigi avatus ja uued teadmised on riigi arengu vundamendiks
27.02.2023

Ülemiste City ärilinnakus tegutsevas Eesti Ettevõtluskõrgkoolis Mainor toimunud Eesti Vabariigi 105. aastapäevale pühendatud kontsert-aktusel rõhutasid eri institutsioonide esinejad riigi ja majanduse avatuse tähtsust, mis koos arenevate ja uuenevate teadmistega loob vundamendi nii edasiseks eduks kui ka keerulistes olukordades hakkamasaamiseks. 

Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor (EEK Mainor) nõukogu esimees Kadi Pärnits rõhutas aastapäevaaktusel kõneledes rahvusvahelistumise olulisusust: „Kõik Ülemiste City ettevõtted konkureerivad maailma parimatega. Paradoks on selles, et mida rahvusvahelisem sa oled, seda rohkem sa mõtled Eestile. Sa mõtled järjepidevalt sellele, kuidas Eesti majandus oleks konkurentsivõimelisem ning kuidas koos tugevam välja paista.“ 

„Meie väärtus on mitmekesisus,“ tõdes Kadi Pärnits. „Samas paneb mind üllatuma see ühiskonna suletus – seda mitte ainult Eestis, vaid seda leiab ka Euroopas. Isegi kuni mõtteviisini, et paneme piirid kinni. Leian, et avatusele seljapööramine on lühinägelik lahendus, mis alguses on mugav, kuid hiljem enam mitte.“ 

EEK Mainor rektor Mait Rungi tõdes oma kõnes, et oleme osanud rahvana igast ajastust midagi kasulikku kaasa võtta, seda ka rasketest aegadest: „Tugev majandus kui tugeva julgeoleku alus on teadmiste põhine ja tihedates suhetes kogu maailmaga. Teaduse maht peab kasvama.” 

“Ühise eesmärgi saavutamiseks soovime kõrgkoolina olla ettevõtetele arenduspartner. Ettevõtete-kõrgkoolide koostöö õppe ja rakenduslike uuringute vallas on oluline lahendus kõrgkoolide maksimaalseks kaasamiseks ühiskonna hüvanguks. Praeguses olukorras ei tohi kapselduda ja muutuda allhankemaaks, peame olema avatud,“ märkis rektor. 

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ütles pidupäeva sõnavõtus, et haridus ei ole ainult teadmiste omandamine - see on oskus näha sisse kodeeritud seaduspärasusi. „Tänu neile, kes 100 aasta eest võitlesid, unistasid ja lõid aluse selleks, et toimuks areng. Nüüd on kord praeguste Eesti ettevõtluse ja majanduse juhtide käes. Tuleviku sissekodeerimine tagabki riigi arengu. Samas ei tule täna ainult ehitada, vaid olla valmis ka riigi kaitsmiseks – olen kindel, et saame sellega hakkama.“ 

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Riina Sikkut ütles oma videotervituses, et Eesti riigi kestmiseks on vaja tarkust ja paindlikkust: „Eesti riigi kestmiseks on vaja tarkust ja paindlikkust. Julgeolek ja majandus ei parane, kui ei ole tarkust. Tarkuse jagamise heaks eeskujuks on Ettevõtluskõrgkooli Mainor ühised projektid Cleveroni ja teiste ettevõtetega.” 

Kultuuriminister Piret Hartman sõnas, et kultuur on riigi olemise mõte – see teeb meist eestlased. „Oma riik ja rahu ei ole iseenesest mõistetavad. Seetõttu tähistada kodumaa sünnipäeva on sõnulseletamatu tunne. Vaba Eesti on meie ühine vastutus,“ märkis minister. 

Haridus- ja Teadusministeeriumi kantsler Kristi Vinter-Nemvalts lausus oma sõnavõtus, et rohkem kui varem tuleb meil kaitsta demokraatia põhimõtteid. Põhimõtteid, millel rajaneb ühine Euroopa. Siin on võtmeroll haridusel – just hariduse kaudu loome me oma tulevikku. 

Kantsleri sõnul aitab kriitilise mõtlemise oskus olla tuleviku ühiskonnas edukas: „ Meil on vaja eelkõige kriitiliselt mõtlevaid ning uuendustele suunatud häid probleemilahendajaid, kes on valmis järjepidevalt ja aktiivselt õppima. Peame olema valmis toime tulema ning kohanduma pidevate ja vahel ka ootamatute muutustega. 

1992. aastal asutatud Eesti Ettevõtluskõrgkool Mainor on Eesti suurima erakõrgkool.  Ettevõtluskõrgkoolis Mainor õpib üle 1300 üliõpilase. Kõrgkoolis saab õppida saab nii rakenduskõrgharidusõppe kui ka magistriõppe tasemel.  

Aktuse galerii leiate siit!

Fotograaf: Karli Saul